Opis
Zawarta w pigwie witamina C wspomaga wydajność układu odpornościowego i gojenie ran. Witaminy z grupy B mają działanie krwiotwórcze i chronią przed infekcjami. Wapń jest budulcem kości, a potas dodatkowo wspomaga układ nerwowy. Żelazo chroni przed niedokrwistością, a magnez odpowiada za funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Pigwa zawiera sporą ilość polifenoli o silnym działaniu przeciwutleniającym, co jest kolejnym atutem.
Pigwa posiada także pektyny, będące rozpuszczalnym w wodzie błonnikiem, który odpowiada za usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu. Są one także stosowane w profilaktyce przeciwnowotworowej. Ponadto pigwa wykazuje działanie bakteriobójcze, łagodzi podrażnienia skóry i wspomaga walkę z infekcjami górnych dróg oddechowych. Regeneruje również wątrobę, obniża poziom cukru i cholesterolu. Napar i macerat (olej roślinny zawierający wyciągi z roślin) z nasion stosowane są w przypadku takich dolegliwości, jak niestrawność, refluks, a także nieżyt żołądka i jelit. Dodatkowo pestki owocu używa się, kiedy dokucza brak apetytu.
Przepis na zimową konfiturę z pigwy – idealna do herbaty
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców pigwy;
- 2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego;
- 1 szklanka wody;
- przyprawy: cynamon, imbir.
Wykonanie:
- Myjemy owoce, kroimy w pół, wydrążamy nasiona i tniemy miąższ ostrym nożem na drobne ćwiartki.
- Tak przygotowany owoc wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki i szklankę wody.
- Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem aż do zeszklenia owoców (trwa to około półtorej godziny).
- Po wyznaczonym czasie konfitura powinna być gotowa i można ją przelać do wyparzonych słoiczków.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.