Pigwa 500g – Zielone Pole

7,00 

Wyhodowana bez użycia środków chemicznych, pielęgnowana i zbierana ręcznie.

Brak w magazynie

Opis

Zawarta w pigwie witamina C wspomaga wydajność układu odpornościowego i gojenie ran. Witaminy z grupy B mają działanie krwiotwórcze i chronią przed infekcjami. Wapń jest budulcem kości, a potas dodatkowo wspomaga układ nerwowy. Żelazo chroni przed niedokrwistością, a magnez odpowiada za funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Pigwa zawiera sporą ilość polifenoli o silnym działaniu przeciwutleniającym, co jest kolejnym atutem.

Pigwa posiada także pektyny, będące rozpuszczalnym w wodzie błonnikiem, który odpowiada za usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu. Są one także stosowane w profilaktyce przeciwnowotworowej. Ponadto pigwa wykazuje działanie bakteriobójcze, łagodzi podrażnienia skóry i wspomaga walkę z infekcjami górnych dróg oddechowych. Regeneruje również wątrobę, obniża poziom cukru i cholesterolu. Napar i macerat (olej roślinny zawierający wyciągi z roślin) z nasion stosowane są w przypadku takich dolegliwości, jak niestrawność, refluks, a także nieżyt żołądka i jelit. Dodatkowo pestki owocu używa się, kiedy dokucza brak apetytu.

Przepis na zimową konfiturę z pigwy – idealna do herbaty

 

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy;
  • 2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego;
  • 1 szklanka wody;
  • przyprawy: cynamon, imbir.

Wykonanie:

  1. Myjemy owoce, kroimy w pół, wydrążamy nasiona i tniemy miąższ ostrym nożem na drobne ćwiartki.
  2. Tak przygotowany owoc wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki i szklankę wody.
  3. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem aż do zeszklenia owoców (trwa to około półtorej godziny).
  4. Po wyznaczonym czasie konfitura powinna być gotowa i można ją przelać do wyparzonych słoiczków.

Zielone Pole

Nazywam się Hanna Frenc. Z wykształcenia jestem biologiem środowiskowym. Prywatnie mamą 4 dzieci. 6 lat temu zakupiliśmy z mężem ziemie rolna i rozpoczęliśmy żmudny proces przywracania jej zdrowia. Zaprzestaliśmy stosowania zabiegów agrotechnicznych za to zaczęliśmy zasilać ja nawozami naturalnymi – obornikiem i facelią. W tej chwili nasza ziemia rodzi cala game wolnych od chemii sezonowych ziół, warzyw i owoców. Nasze dzieci rosną zdrowo karmione bezpieczną żywnością a o ich problemach alergicznych mogliśmy zapomnieć. Ziemia z każdym rokiem zyskuje coraz większą witalność podobnie jak uprawiane na niej rośliny.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Pigwa 500g – Zielone Pole”

Polecamy zestawy produktów