Ogórki konserwowe ekologiczne 410g

7,50 

Opis

Ogórki konserwowe są sycące, niskokaloryczne i nie zawierają tłuszczu, dlatego idealnie sprawdzą się dla osób na dietach odchudzających. Ich głównym składnikiem jest woda. W jednym małym ogórku konserwowym (ważącym około 10 gramów) znajdują się tylko 3 kalorie (100 gramów produktu to 26 kalorii). Niestety warzywo marynowane w occie i cukrze traci witaminy i minerały, ale zachowuje część błonnika i białka.

Zazwyczaj są jedzone z pieczywem, kanapkami, sałatkami, daniami mięsnymi i śledziem. Służą jako przekąski i zakąski.

skład: ogórki* 47%, zalewa (woda, ocet*, cukier trzcinowy*, gorczyca*, koper*, czosnek*, pieprz czarny*, liść laurowy*, chrzan*, ziele angielskie*, sól).

*produkt rolnictwa ekologicznego

 

Pasta z ogórków konserwowych, twarożku i jajka dobrze komponuje się z pieczywem, grillowanymi warzywami, serami oraz wędlinami. Możesz używać jej również do sałatek oraz pieczonych i wędzonych ryb. Danie przygotujesz w 10 minut.

Składniki (na 10 porcji):

  • 5 ogórków konserwowych,
  • 100 gramów twarogu półtłustego,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 łyżka majonezu,
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • pół łyżki posiekanego koperku,
  • pół łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli.

Dary Natury

Dary Natury to firma działająca w branży zielarskiej oraz zdrowej żywności. Położona jest w południowej części województwa podlaskiego, w powiecie siemiatyckim, w małej, ukrytej wśród lasów wiosce Koryciny. Rejon wokół firmy charakteryzuje się wyjątkową lesistością oraz zróżnicowaniem terenu. Warunki te sprzyjają występowaniu dużej ilości roślin, które są zbierane jako surowiec zielarski. W tej okolicy od wielu pokoleń istnieje również tradycja zbierania roślin zielarskich ze stanu naturalnego.

Tereny leśne położone wokół naszego zakładu należą do Nadleśnictwa Rudka. Dziewięć leśnictw z tego nadleśnictwa, na terenie których pozyskujemy surowce zielarskie, zostało objętych certyfikatem ekologicznym, co w sumie stanowi kilkanaście tysięcy hektarów. Dzięki temu nasza działalność, polegająca m.in. na pozyskaniu roślin z natury, nie ma ujemnego wpływu na otaczające nas środowisko. O czystości powietrza, gleby oraz pozyskiwanych przez nas surowców świadczy bogactwo flory i fauny, jaka występuje obok nas, a także sędziwe kilkusetletnie drzewa.

Właśnie z surowców zebranych w tej wyjątkowej okolicy produkujemy nasze wyroby. Obok surowców zebranych ze stanu naturalnego wykorzystujemy również plony pozyskane z upraw w gospodarstwach ekologicznych. Płody zebrane w gospodarstwach ekologicznych oraz te zebrane ze stanu naturalnego tworzą nasze produkty.

Podczas zbioru ziół ze stanu naturalnego szczególną uwagę przykładamy do zagadnień ochrony środowiska. Osoby zajmujące się zbiorem są systematycznie szkolone, a ilość pozyskiwanych surowców jest ściśle uzgadniana z władzami Nadleśnictwa. Zbiór roślin zagrożonych ustalany jest z Wojewódzkim Konserwatorem Przyrody.

Zbiorem ziół na nasze potrzeby zajmuje się około 300 osób. Zioła staramy się zbierać w najbardziej optymalnych dla poszczególnych gatunków okresach. Badania chemiczne pozyskiwanych w naszym regionie surowców potwierdzają fakt, że jest to bardzo czysty zakątek naszego kraju i nie stwierdza się tu występowania żadnych zanieczyszczeń środowiska.

Coraz większa ilość roślin wykorzystywana w zielarstwie wprowadzana jest do uprawy, dotyczy to szczególnie tych gatunków, które są zagrożone.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Ogórki konserwowe ekologiczne 410g”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecamy zestawy produktów