Opis
Jarmuż to warzywo niskokaloryczne, bogate w błonnik i niezawierające tłuszczu. W 100 g jest ok. 30 kalorii i 5 g błonnika. Jarmuż jest więc nie tylko smaczny, ale również niezwykle odżywczy. Zawiera tak dużo żelaza, że często nazywany jest „nową wołowiną”. Jest źródłem witaminy K, która chroni przed rakiem, wpływa na stan kości oraz zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. Znajdziemy w nim zasoby witaminy C odpowiedzialnej za odporność organizmu i prawidłowy metabolizm. Jeśli zależy ci na zdrowej i pięknej skórze, również sięgnij po jarmuż. Dzięki dużej zawartości witaminy A korzystnie wpływa na stan cery, włosów i paznokci, a także na wzrok.
Czy wiesz, że w jarmużu jest więcej wapnia niż w mleku? Składnik ten zapobiega osteoporozie, wpływa na dobry stan kości i zębów oraz przyspiesza metabolizm. Jedzenie jarmużu obniża poziom cholesterolu, przez co zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Zimowe warzywo jest pełne antyoksydantów, które mają wielkie znaczenie dla zdrowia. Dzięki nim nasz organizm ma wyższą odporność oraz staje się mniej podatny na poważne choroby.
Chipsy z jarmużu:
- 3 duże liście jarmużu
- sól
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Jarmuż umyć, oderwać liście od twardej łodyżki (łodyżkę odrzucić). Liście umieścić w misce, doprawić solą, polać oliwą i dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy. Wstawić na górna półkę piekarnika i piec przez 10 minut
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.