Chleb żytni

9,00 15,00 

Chleb wypiekany na wieloletnim zakwasie żytnim. Bez drożdży, spulchniaczy i polepszaczy smaku. Mąka pochodzi z polskiego ekologicznego młyna, natomiast sól dodawana do chlebów to sól himalajska różowa lub sól niejodowana, naturalna – wydobywana na południu Włoch. Wypiek na wodzie źródlanej. 

Wyczyść

Opis

Warto podkreślić wartość żywieniową chleba na zakwasie – jest ona zdecydowanie wyższa niż w przypadku chleba powstającego wyłącznie na bazie drożdży. Odpowiedzialny jest za to proces fermentacji, który w tym przypadku sprzyja wytwarzaniu dużej ilości witamin oraz aminokwasów egzogennych – stanowią one podstawowe elementy budulcowe białek. Ponieważ zaś sam organizm nie potrafi ich syntezować, a mąka nie stanowi wystarczającego źródła, muszą być dostarczane z pokarmem. Natomiast powstające w procesie fermentacji witaminy to głównie przedstawiciele grupy B, a zatem: witaminy B1, B2, B6 oraz B9, które nie dość, że regulują pracę układu nerwowego, to także biorą udział w przemianach węglowodanów, białek i aminokwasów. Na szczególną uwagę zasługuje tu witamina B9 (tzw. folacyna), która również zapobiega anemii, miażdżycy oraz nowotworom szyjki macicy, okrężnicy i żołądka.

Jeżeli chcą Państwo próbki pieczywa z piekarni  Art of Baking, proszę o informacje w uwagach do zamówienia jakie próbki Państwa interesują.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Chleb żytni”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Produkty z tej samej farmy

Polecamy zestawy produktów