Opis
Zakwas to mieszanina mąki i wody, które pod wpływem czasu i odpowiedniej temperatury ulegają fermentacji. W wyniku tego procesu powstaje masa, o której mowa – jej podstawowe składniki, a więc dzikie drożdże, bakterie kwasu mlekowego oraz bakterie produkujące kwas octowy, decydują właśnie o walorach zdrowotnych takiego pieczywa.
Pieczywo to odznacza się charakterystycznym zapachem. Zachowuje również specyficzny delikatny i lekko kwaskowy smak. Wyróżnia się także wyczuwalną po przekrojeniu wilgotnością oraz dłuższym okresem przydatności do spożycia – zakwas sprawia, że chleb dłużej pozostaje świeży oraz zapobiega powstawaniu pleśni na gotowym wypieku.
Jednak chleb na zakwasie to nie tylko gwarancja wspaniałego smaku i aromatu, lecz także szereg właściwości zdrowotnych, które oddziałują zarówno na układ pokarmowy, jak i na pracę ośrodkowego układu nerwowego.
Jeżeli chcą Państwo próbki pieczywa z piekarni Art of Baking, proszę o informacje w uwagach do zamówienia jakie próbki Państwa interesują.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.