Burak liściowy

4,50 

Burak Liściowy prosto z pola, do jego uprawy nie użyto substancji chemicznych. 

Brak w magazynie

Opis

Burak liściowy jest warzywem o dużej wartości biologicznej, jest wspaniałym źródłem związków o działaniu antyoksydacyjnym i składników odżywczych. Zawiera duże ilości łatwo trawionego białka, a także żelaza, wapnia, potasu i manganu. Liście i ogonki są pełne witaminy A i C, jak również witamin z grupy B i kwasu foliowego. Znajdziemy w nich także betainę, która uważana jest za substancję obniżającą poziom homocysteiny, która odpowiedzialna jest za powstawanie zmian miażdżycowych i zakrzepowych, a w konsekwencji chorób serca i udarów mózgu. Polecany jest osobom chorym na cukrzycę i miażdżycę, jak również z problemami trawiennymi i nadwagą. Jest szczególnie ważnym uzupełnieniem diety przy anemii, a także u kobiet w ciąży. Liście mogą być spożywane na surowo, po zblanszowaniu lub ugotowane, można z nich przyrządzać sałatki, zupy, chłodniki i dodatki do dań ciepłych. Same ogonki liściowe możemy przygotowywać jak szparagi lub fasolkę szparagową.

 

Prosty przepis jak przygotwać buraki liściowe:
2 pęczki buraka liściowego
1 opakowanie śmietany 18%
3 łyżeczki curry
1 ząbek czosnku
3 łyżki klarowanego masła lub oleju
1 łyżeczka soli i pieprzu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Myjemy buraka i kroimy na paski. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Podpiekamy czosnek chwilkę, żeby się nie przypalił i dodajemy buraka. Całość solimy.
Proponuję trzymać buraka na patelni nie dłużej niż 5 minut, żeby pozostał jędrny.

W międzyczasie do miseczki wylewamy śmietanę i mieszamy z curry. Następnie dodajemy do podsmażonego buraka śmietanę z curry. gotowe!! podawać z ryżem lub makaronem

 

Wolna Wola

Uprawimy warzywa i owoce nie stosując żadnych nawozów sztucznych ani chemicznych środków ochrony roślin. Nasze warzywa po prostu pachną, nie trzeba ich obierać, wystarczy umyć szczoteczką. Staramy się by dla dobrego zdrowia dostarczać pożyteczne nie zmodyfikowane genetycznie odmiany. Oprócz powszechnie znanych, uprawiamy rzadkie warzywa: burak liściowy, jarmuż, topinambur, czarną rzepę. Zbieramy i tradycyjnie suszymy zioła: majeranek, tymianek, maggi, lubczyk, estragon, bazylia, szałwia, melisa, mięta, oregano. Z naszej łąki zbieramy pożyteczne zioła: pokrzywę, babkę zwyczajną, babkę lancetowatą, korzenie mniszka, wrotycz, bylicę piołun. Ku zdrowotności robimy syropy i nalewki na cukrze brzozowym lub miodzie pszczelim: z głogu, z kwiatów czarnego bzu, z kwiat

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Burak liściowy”

Produkty z tej samej farmy

Polecamy zestawy produktów