Opis
Brukiew to bogate źródło witamin. Znajdziemy w niej witaminy A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, D, K, a także wiele składników mineralnych: wapń, fosfor, sód, żelazo, magnez, cynk, miedź, siarkę. Jest bogata w błonnik pokarmowy (celulozę i pektyny, czyli błonnik nierozpuszczalny i rozpuszczalny), zawiera ponadto silny przeciwutleniacz – karoten. Już choćby ze względu na to bogactwo cennych składników odżywczych warto, by brukiew znalazła się w jadłospisie szczególnie osób cierpiących na niedobory witaminowe, odchudzających się, mających kłopoty z trawieniem i dolegliwości ze strony układu pokarmowego
Syrop z brukwi ma właściwości przeciwkaszlowe, przyczynia się bowiem do rozpuszczania śluzu. Dzięki obecności związków siarkowych brukiew pomocna jest również w chorobach skóry i poprawia kondycję włosów.
Przepis na kremową zupę z brukwi:
- 1 kg brukwi
- 2 cebule – duża i mała
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- szyja indycza (może być skrzydło)
- marchewka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i mielony czarny pieprz
- ziarna pieprzu i ziela angielskiego
- liść laurowy
Przygotowujemy bulion z małej cebuli, indyka, i marchewki. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy po 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe i całość gotujemy przez godzinę. Bulion odstawiamy do ostygnięcia. W drugim garnku na maśle i oliwie szklimy pokrojoną dużą cebulę i obraną, pokrojoną w spora kostkę brukiew. Całość obsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dolewamy zimny bulion (tak by zakrywał warzywa) i śmietankę, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu i całość gotujemy aż brukiew będzie miękka. Zupę miksujemy aż osiągnie aksamitną konsystencję, doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.